Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Tech. Żyw. - Technologia Mleczarska -> Ćwiczenie 1

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Pią 17:01, 23 Paź 2009    Temat postu: Ćwiczenie 1

Pytania z dzisiejszego kolokwium:
1. Wymagania weterynaryjne przy pozyskiwaniu mleka surowego.
2. Zafałszowania mleka.
3. Jakie zmiany zachodzą w mleku surowym w trakcie przechowywania chłodniczego.
4. Wymagania do mleka surowego przeznaczonego do obróbki cieplnej, produkcji serów.

A przykładowe pytania, które mieliśmy przed kołem to:
1) Rozporzadzenie Min. rolnictwa odnośnie mleka surowego i do skupu
2) Enzymy mleka
3) substancje hamujące w mleku
4) w jaki sposób rozpoznać, że krowa jest w stanie Mastitis
5) o czym świadczy obecnośc katalazy
6) Bakterie chorobotwórcze, mikroflora rodzima
7)próby z ćwiczeń - i dlaczego
Cool Wymagania do mleka przy produktach mlecznych
9) normalizacja (w kg)
10)skład chemiczny - wymagania
11) Wymagania odnośnie drobnoustrojów
12) Mastitis - wpływ na skład chemiczny
13) transport, pozyskiwanie - wymagania
14) Substancje bioaktywne w mleku
15) jak rozpoznać, że mleko nadaje się do produkcji serów i innych technologii.

Pan mgr pouczył nas, żeby korzystać z : Ziajki, Biblioteczki Majstra Mleczarskiego, internetu - strona ministerstwa rolnictwa, oczywiście obowiązuje przewodnik i wszystkie próby i załączniki, dodatkowo poradził, żeby przejrzeć "Przegląd Mleczarski" na ok. 1,5 roku wstecz. Życzę powodzenia w zgłębianiu wiedzy Wink.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewa Grala dnia Pią 17:03, 23 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
paulaau
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 14:23, 24 Paź 2009    Temat postu:

a skad te pytania?? od tego mgr?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Sob 20:35, 24 Paź 2009    Temat postu:

tak, on nam podał "przykładowe pytania"

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dżasta
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 19:28, 04 Lis 2009    Temat postu:

Pytania z koła:
1. wymagania technologiczne jakie musi spełnić mleko do produkcji serów i mleka zagęszczonego
2. Zafałszowania chemiczne mleka wymienić, opisać i jak się rozpoznaje.
3. Zmiany w mleku pod wpływem mastitis wpływające na technologię produkji- coś w tym stylu.
4. zad z normalizacji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martylla
przetwórca mięsa


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Las Palmas Novinkas


PostWysłany: Śro 16:31, 18 Lis 2009    Temat postu:

1.wymagania technologiczne mleka do produkcji serow dojrzewajacych
2. metody wykrywania zafalszowan mleka
3. co oznacza d (u gory) 20 (na dole) 4
4. zadanie na normalizacje: z 21000 l mleka surowego o 3,5% utworzyc mleko znormalizowane 2%. w jakim stosunku nalezy zmieszac mleko surowe i odtluszczone 0,05%. gestosc mleka: 1,028g/cm3
5. zmiany mikrobiologiczne i biologiczne w mleku od krowy z mastitis


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Tech. Żyw. - Technologia Mleczarska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin