Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Żywienie Człowieka / Aparatura -> Dzisiejsze zaliczenie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milka6662
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 7:08, 25 Sty 2010    Temat postu:

kiedy powstają sześciokątne kryształy- odpowiedz: przy niskiej prędkości zamrażania
z szybkością zamrażania kuli walca i płyty: walec zamarza 2 razy szybciej, a kula 3 razy szybciej od płyty
było coś o wymienniku ciepła- gdzie jest stosowany?
ostatnie pytanie: czy dla cieczy nienewtonowskiej szybkość ścinania przy gradiencie stężeń 100 jest………..niż przy gradiencie 60. trzeba było tu zastosować wykresy z wykładów ( moim zdaniem powinno być : wyższa)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alicja
mlekołak


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 12:23, 25 Sty 2010    Temat postu:

Kilka pytań które pamiętam, nie wiem czy są dobrze...ale ja zaliczyłam Smile

gdzie występuje wymiennik ciepła - odp. piec konwekcyjny
gdzie występuje cewka indukcyjna- odp. płyta indukcyjna
przy jakich wartościach liczby Re jest przepływ przejściowy (jakoś tak) - odp. 2100-10000
masa karborundowa- odp. do ścierania
rotor-stator - odp. do mieszania
jednostka wsp wnikania
jednostka lepkości w układzie Si - odp. ja zaznaczyłam ze żadna, bo to chyba Pas
do czego wilki - odp. do rozdrabniania mięsa
odczyt z watomierza - (5*800=4000)
na co wpływa ustawienie talerzy w zmywarce pod skosem - odp. najdłuższą zaznaczyłam, cos ze ułatwia mechaniczny proces,
urządzenia raszplowe - odp. do obierania ziemniaków
mechaniczne obieranie - odp. ścieranie i odcinanie za pomocą noży
na co wpływa rozdrobnienie materiału - odp. wpływa na energochłonność
kombiwar - pracuje zgodnie z zasadami konwekcji wymuszonej
I jeszcze kilka pytań:
co trzeba sprawdzać, jak proces zachodzi w kotle warzelnym;
gęstosc promieniowania ( chyba maleje);
ruch planetarny,
co zachodzi podczas pieczenia,
hydrofobowy,
właściwości ferromagnetyczne,
co się stanie jak konwekcję naturalną zamieni się na wymuszoną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martarzyna
przetwórca mięsa


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 16:01, 25 Sty 2010    Temat postu:

mam pytanko kto ma dobre notatki z zamrażania i ma możliwośc wysłania mi ich na meila...?? jakby co to [link widoczny dla zalogowanych] z góry dziękuje jakby się ktoś zlitował Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
milka6662
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 20:27, 25 Sty 2010    Temat postu:

podejrzewam, że wszyscy uczyli się z skserowanych wykładów. Smile najlepiej też skopiuj

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
creativ
mlekołak


Dołączył: 31 Sie 2009
Posty: 65
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 15:18, 26 Sty 2010    Temat postu:

Pisałam dziś poprawkę zaliczenia (trochę wcześniej niż pozostali z powodów osobistych). Było tyle samo pytań, co na zaliczeniu. Pytania praktycznie te same (tylko w innej kolejności), ale dorzucił jeszcze prawo Kirchoffa (ciało zaabsorbuje tylko te długości fal, które może wyemitować) i o dyfuzyjności (jeśli ciało A ma większą dyfuzyjność niż ciało B, to czy temperatura ciała A szybciej się podniesie, czy ciała B - tam były jeszcze 2 odpowiedzi, a ja zaznaczyłam tą pierwszą). I to chyba na tyle Smile

Pozdrawiam i życzę, abyście wszyscy zaliczyli na cacy! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ivo
rolnik


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 18:09, 26 Sty 2010    Temat postu:

no to super moze nie bedzie tak zle:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malinka101
przetwórca mięsa


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 19:15, 02 Lut 2010    Temat postu:

Pytania, ktore byly wczoraj na poprawie:
1. podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej: gestosc promieniowania gwaltowie wzrasta w kierunku od pow do srodka produktu, wzrasta w keirunku od pow do srodka produktu, maleje w kierunku od pow do srodka produktu, nie zmienia sie- ja zaznaczylam, ze maleje.
2. Jaki wspolczynnik przewodzenia zastosuje sie przy budowie urzadzenia gastronomicznego? 34W/m*K, 16W/m*K, 2W/m*K, 0,04W/m*K- zaznaczylam odp D
3. Podczas podgrzewania wody na trzonie kuchennym wykorzystywana jest: kowekcja naturalna, przenikanie, przewodzenie, wnikanie- ja zaznaczylam odpA


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malinka101
przetwórca mięsa


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 19:18, 02 Lut 2010    Temat postu:

Zmywarka kapturowa to urzadzenie: O dzialaniu okresowym do zmywania okresowego, o dzialaniu ciaglym do zmywania okresowego, cos takiego...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malinka101
przetwórca mięsa


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 19:19, 02 Lut 2010    Temat postu:

Wilk to maszyna: tnaca, rodrabniajaca, rozdrabniajaca i mieszajaca

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malinka101
przetwórca mięsa


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 19:19, 02 Lut 2010    Temat postu:

Homogenizacja nalezy do procesow: mieszania, zadnych z wymienionych, nie pamietam dalej, ale ja zaznaczylam, ze zadnych

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rzepa88



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 21:12, 02 Lut 2010    Temat postu:

HEJ,hej!
Jestem jedyną osobą, która nie zaliczyła tej poprawy, piszę kolejny raz 15lutego i mam w związku z tym ogromną do Was prośbę....Czy nie moglibyście wpisać tych pytań, które pamiętacie???
Będę BAAARDZO wdzięczna!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ewi
przetwórca mięsa


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: elbląg


PostWysłany: Wto 22:49, 02 Lut 2010    Temat postu:

co zachodzi w kombiwarze- konwekcja wymuszona , stal nierdzewna - tylko nie ma pamiętam odp. , o cewce indukcyjnej- kuchnia indukcyjna , urządzenie nożowe jakieś...,

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ivo
rolnik


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 14:26, 03 Lut 2010    Temat postu:

-co zachodzi podczas ogrzewania w garnku: wnikanie, promienowanie, przewodzenie
-co to jest homogenizacja?
- do czego sluzy wilk
- ktory z wspolczynnikow przewodzenia jest najlepszy danegomaterialu do izolowania maszyn gastronomicznych
- no i byl ten sam rysunek prawidlowo laczonych powierzchni
- co to jest kombiwar
- co trzeba sprawdzic jak proces zachodzi w kotle warzelnym?
-wlasciwosci lipofobowe
- ruch planetarny



to tyle co pamietam... powodzenia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
justys005
przetwórca mięsa


Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 16:16, 03 Lut 2010    Temat postu:

co jest wymagane w gastronomii: (jakoś tak)
a)higiena i bezpieczeństwo pracy,
b)łatwe w obsłudze i myciu maszyny,
c)coś tam jeszcze,
d)odp a i b sa poprawne
ja zaznaczyłam d)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anula65
przetwórca mięsa


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 16:18, 03 Lut 2010    Temat postu:

-gdzie moze byc stosowany wymiennik ciepal-piec konwekcyjny
-mikrofaala - cos tam z dipolami wody
- wspolczynik przewodzenia jesli chcemy izolacje prod zrobic - 0,03 chyba (najmniejszy w kazdym razie)
-stal nierdzewna -nikiel i chrom
-te polaczenia elementow - chyba rysunek b ?? ale pewna nie jestem ( te takie zaokraglone)
-homogenizacja - a)termiczny , b) rozdrabniania , c) mieszania, d) zaden z tych procesow

jak mi sie cos przypomni to dopisze powodzenia Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Żywienie Człowieka / Aparatura Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin