Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Aparatura -> pasteryzator

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysiek 18
przetwórca mięsa


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 14:55, 23 Lis 2009    Temat postu: pasteryzator

mógłby ktoś napisać zadania jakie mieliście z pasteryzatora?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dżasta
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 15:49, 23 Lis 2009    Temat postu:

Mieliśmy dane od t1 do t3 oraz temp pary którą trzeba bylo uznać za temp.4 itemp.5. Dane też Fp i Fw,cw i r pary i G (czyli U*gęstość). Obliczyć Qp i Qw, Kp i Kw oraz Gp.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martylla
przetwórca mięsa


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Las Palmas Novinkas


PostWysłany: Pon 21:35, 30 Lis 2009    Temat postu:

Dane: temp od t1-t4, t5 przyjac takie jak t4 albo moze z tego wykresu co to go trzeba narysowac odczytac, Fp,Fw, G wody, Cwody, G produktu, C produktu
a) narysowac jakis wykres i zaznaczyc na nim rozklad temperatur
b) obliczy E, kp, kw
c) jesli E zwiekszy sie o 0,01 to jaki to ma wplyw na zuzycie wody goracej

Tak mniej wiecej. Pozdro!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Pon 13:06, 07 Gru 2009    Temat postu:

a dokładnie było podane:

temperatura początkowa produktu : 14C
Temperatura pasteryzacji: 75 C
Temp. na wyjściu z sekcji wymiany :30C
Czynnikiem grzejnym była woda a temperaturze 90 C

jeszcze było podane Mp, Mw (masowe natężenie przepływu) i Cp, Cw ale nie pamiętam ile.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Aparatura Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin