Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. -> Egzamin
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maly007
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Czw 13:28, 14 Sty 2010    Temat postu: Egzamin

możliwy jest termin 1.02.2010. Czy pasuje obu grupom?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pauliś
przetwórca mięsa


Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 10:55, 24 Sty 2010    Temat postu:

Mógłby ktoś wrzucić zagadnienia na egzamin, bo słyszałam że są już podane;/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kaamos
mlekołak


Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 12:28, 24 Sty 2010    Temat postu:

To te same co dostaliśmy na samym początku w pdf od prowadzącego. Nic się nie zmieniło.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xyz
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 16:40, 30 Sty 2010    Temat postu:

Czy tematyka wykładów = zagadnienia na egzamin?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justa
mlekołak


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 20:10, 30 Sty 2010    Temat postu:

Zagadnienia na egzamin to tematyka wykładów czyli to co na początku dostaliśmy od doktora na temat przedmiotu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
finito
przetwórca mięsa


Dołączył: 26 Wrz 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 11:19, 01 Lut 2010    Temat postu:

1. metody enzymat. syntezy biodiesla
2. inhibicja kompetycyjna
3. zastos. enzymow w mleczarstwie
4. zastos. enzymow w przemysle owocowo-warzywnym
5. zastos. enzymow w przemysle piwowarskim
6. metody stabilizacji enzymow


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aralka4
mlekołak


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 14:30, 03 Lut 2010    Temat postu:

są wyniki z egzaminu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hobbes
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Elbląg


PostWysłany: Śro 21:17, 03 Lut 2010    Temat postu:

Mam prośbę do osób które zaliczyły. Jak odpowiadaliście na pytania? I czy jak macie jakieś niepotrzebne notatki to czy moglibyście je jutro wziąć na egzamin i dać Mieszkowi? Bo mnie jutro nie będzie Razz Dziękuje z góry wszystkim życzliwym osobom Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aralka4
mlekołak


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 22:25, 03 Lut 2010    Temat postu:

możemy przynieść ci notatki. W nich są odpowiedzi na pytania z egzaminu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hobbes
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Elbląg


PostWysłany: Pon 20:29, 08 Lut 2010    Temat postu:

Jak odpowiadaliście na pytanie o stabilizacji aktywności enzymów? [pytam tych co zaliczyli ;p]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
finito
przetwórca mięsa


Dołączył: 26 Wrz 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 20:40, 08 Lut 2010    Temat postu:

wymienilam metody, ktore sa w bednarskim (m.in. mikrokapsulkowanie, kopolimeryzacja itd ) , ale napisalam tez o pokrywaniu enzymow lipidami badz surfaktantami. mozna, a nawet wydaje mi sie ze trzeba pisac tez o suszeniu (np liofilizacja)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pauliś
przetwórca mięsa


Dołączył: 21 Sty 2010
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 21:32, 08 Lut 2010    Temat postu:

A ja pisałam zupełnie o czym innym w ksiązce Witwickiego są opisane metody stabilizacji enzymów np. obecność substartów, przeprowadzanie ich w stan stały itp więcej nie pamiętam;/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aralka4
mlekołak


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 22:38, 08 Lut 2010    Temat postu:

a ja pisałam o suszeniu sublimacyjnym, rozpyłowym i fluidyzacyjnym

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xyz
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 14:23, 09 Lut 2010    Temat postu:

w mojej ksiazce jest cos takiego:
STABILIZACJA
1) dobor cznnikow w których nie wystepuje denaturacja : suszenie, obnizanie temp, zmiana pH, podwyższenie stez bialka,
2) czynniki chemiczne chroniace przed denaturacja : wpływ wyzszych alkoholi, wpływ cukrow, nieorg elektrolitow, jonow metali, dzialanie kwasow nukleinowych, kwasnych barwnikow,
3) dzialanie osłabiające zmiany podenaturacyjne : aniony kw tluszczowych, aldehydu mrowkowego, soli kw polimitylowego, zw kwasu jodooctowego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Słoneczko666
NÓŻ:D


Dołączył: 15 Gru 2008
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 16:24, 09 Lut 2010    Temat postu:

No ja pisałam jeszcze o krioprotektantach, także o tym że substraty czy inhibitory też stabilizują enzym poprzez blokowanie ich centrum aktywnego, no i o rodzajach immobilizacja ogólnie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin