Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. -> Recenzje

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maly007
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 20:56, 21 Paź 2009    Temat postu: Recenzje

Witam!


w załączeniu przesyłam informacje dotyczące przedmiotu oraz listę publikacji do przygotowania prezentacji i recenzji.

Zapraszam 9.11. o godzinie 8:00 na ćwiczeni z Biokatalizy... Skrypty przekaże Państwu po informacji e-mailowej. Bardzo prosze dwa pierwsze zespoły o przygotowanie na początek naszego spotkania 10-15 prezentacji-streszczenia recenzowanych publikacji z 5 minutową dyskusją.



Informacje dotyczące przygotowania recenzji.


1. Macie Państwo przygotowac recenzje (http://pl.wikipedia.org/wiki/Recenzja)

2. Długość recenzji to około 1 strony A4

3. Recenzja ma oceniać informacje przedstawione w publikacji. Nie da się dobrze ocenić publikacji bez analizy literatury z zakresu poruszanej tematyki. Zapewne trzeba przeanalizować piśmiennictwo cytowane w publikacji oraz inną literaturę z danej tematyki. Dopiero na tej podstawie da się przygotować recenzję.

4. Powodzenia


Przypominam że konsultacje z przedmiotu możliwe są w każdy wtorek w godzinach 8:30 - 9:30.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maly007
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 20:57, 21 Paź 2009    Temat postu:

GRUPA 8

[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12]

1. Haros, M.; Carlsson, N.-G.; Almgren, A.; Larsson-Alminger, M.; Sandberg, A.-S.; Andlid, T., Phytate degradation by human gut isolated Bifidobacterium pseudocatenulatum ATCC27919 and its probiotic potential. International Journal of Food Microbiology 2009, 135, 7-14.
2. Walsh, M. K.; Bombyk, R. A.; Wagh, A.; Bingham, A.; Berreau, L. M., Synthesis of lactose monolaurate as influenced by various lipases and solvents. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 2009, 60, 171-177.
3. Johnson, R.; Padmaja, G.; Moorthy, S. N., Comparative production of glucose and high fructose syrup from cassava and sweet potato roots by direct conversion techniques. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 616-620.
4. Jolie, R. P.; Duvetter, T.; Houben, K.; Clynen, E.; Sila, D. N.; Van Loey, A. M.; Hendrickx, M. E., Carrot pectin methylesterase and its inhibitor from kiwi fruit: Study of activity, stability and inhibition. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 601-609.
5. Ibarz, A.; Garvín, A.; Garza, S.; Pagán, J., Inactivation of carboxypeptidase A and trypsin by UV-visible light. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 517-521.
6. Manzocco, L.; Quarta, B.; Dri, A., Polyphenoloxidase inactivation by light exposure in model systems and apple derivatives. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 506-511.
7. Buckow, R.; Weiss, U.; Knorr, D., Inactivation kinetics of apple polyphenol oxidase in different pressure-temperature domains. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 441-448.
8. Zhang, L.; Jiang, Y.; Jiang, Z.; Sun, X.; Shi, J.; Cheng, W.; Sun, Q., Immobilized transglucosidase in biomimetic polymer-inorganic hybrid capsules for efficient conversion of maltose to isomaltooligosaccharides. Biochemical Engineering Journal 2009, 46, 186-192.
9. Kerkaert, B.; Mestdagh, F.; Meulenaer, B. D., Detection of hen's egg white lysozyme in food: comparison between a sensitive hplc and a commercial elisa method. Food Chemistry In Press, Accepted Manuscript.
10. Lamsal, B. P.; Faubion, J. M., Effect of an enzyme preparation on wheat flour and dough color, mixing, and test baking. LWT - Food Science and Technology 2009, 42, 1461-1467.
11. Acebrón, I.; Curiel, J. A.; de las Rivas, B.; Muńoz, R.; Mancheńo, J. M., Cloning, production, purification and preliminary crystallographic analysis of a glycosidase from the food lactic acid bacterium Lactobacillus plantarum CECT 748T. Protein Expression and Purification 2009, 68, 177-182.
12. Guo, X.; Tian, S.; Small, D. M., Generation of meat-like flavourings from enzymatic hydrolysates of proteins from Brassica sp. Food Chemistry 119, 167-172.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Czw 17:41, 22 Paź 2009    Temat postu:

To ja dołączę, co dostałam Smile
Witam!
w załączeniu przesyłam informacje dotyczące przedmiotu oraz listę publikacji do przygotowania prezentacji i recenzji.

Zapraszam 26.10. o godzinie 8:00 na ćwiczeni z Biokatalizy... Skrypty przekaże Państwu po informacji e-mailowej. Bardzo prosze dwa pierwsze zespoły o przygotowanie na początek naszego spotkania 10-15 prezentacji-streszczenia recenzowanych publikacji z 5 minutową dyskusją.

Informacje dotyczące przygotowania recenzji.
1. Macie Państwo przygotowac recenzje (http://pl.wikipedia.org/wiki/Recenzja)
2. Długość recenzji to około 1 strony A4
3. Recenzja ma oceniać informacje przedstawione w publikacji. Nie da się dobrze ocenić publikacji bez analizy literatury z zakresu poruszanej tematyki. Zapewne trzeba przeanalizować piśmiennictwo cytowane w publikacji oraz inną literaturę z danej tematyki. Dopiero na tej podstawie da się przygotować recenzję.
4. Powodzenia

Przypominam że konsultacje z przedmiotu możliwe są w każdy wtorek w godzinach 8:30 - 9:30.

Serdecznie pozdrawiam,

Marek Adamczak


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewa Grala dnia Czw 17:42, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Czw 17:44, 22 Paź 2009    Temat postu:

GRUPA 7

[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13]

1.Aachary, A. A.; Prapulla, S. G., Value addition to spent osmotic sugar solution (SOS) by enzymatic conversion to fructooligosaccharides (FOS), a low calorie prebiotic. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 284-288.
2.Liu, W.; Liu, J.; Liu, C.; Zhong, Y.; Liu, W.; Wan, J., Activation and conformational changes of mushroom polyphenoloxidase by high pressure microfluidization treatment. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 142-147.
3.Nishiwaki, T.; Asano, S.; Ohyama, T., Properties and substrate specificities of proteolytic enzymes from the edible basidiomycete Grifola frondosa. Journal of Bioscience and Bioengineering 2009, 107, 605-609.
4.Sheih, I. C.; Wu, T.-K.; Fang, T. J., Antioxidant properties of a new antioxidative peptide from algae protein waste hydrolysate in different oxidation systems. Bioresource Technology 2009, 100, 3419-3425.
5.Gastón, J. A. R.; Szerman, N.; Costa, H.; Krymkiewicz, N.; Ferrarotti, S. A., Cyclodextrin glycosyltransferase from Bacillus circulans DF 9R: Activity and kinetic studies. Enzyme and Microbial Technology 2009, 45, 36-41.
6.Ferreira, S.; Duarte, A. P.; Ribeiro, M. H. L.; Queiroz, J. A.; Domingues, F. C., Response surface optimization of enzymatic hydrolysis of Cistus ladanifer and Cytisus striatus for bioethanol production. Biochemical Engineering Journal 2009, 45, 192-200.
7.Tian, B.; Xie, B.; Shi, J.; Wu, J.; Cai, Y.; Xu, T.; Xue, S.; Deng, Q., Physicochemical changes of oat seeds during germination. Food Chemistry In Press, Corrected Proof.
8.Ajila, C. M.; Prasada Rao, U. J. S., Purification and characterization of black gram (Vigna mungo) husk peroxidase. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 2009, 60, 36-44.
9.Katsaros, G. I.; Katapodis, P.; Taoukis, P. S., Modeling the effect of temperature and high hydrostatic pressure on the proteolytic activity of kiwi fruit juice. Journal of Food Engineering 2009, 94, 40-45.
10.Djabali, D.; Belhaneche, N.; Nadjemi, B.; Dulong, V.; Picton, L., Relationship between potato starch isolation methods and kinetic parameters of hydrolysis by free and immobilised [alpha]-amylase on alginate (from Laminaria digitata algae). Journal of Food Composition and Analysis 2009, 22, 563-570.
11.Arcan, I.; Yemenicioglu, A., Effects of controlled pepsin hydrolysis on antioxidant potential and fractional changes of chickpea proteins. Food Research International In Press, Corrected Proof.
12.Kosseva, M. R.; Panesar, P. S.; Kaur, G.; Kennedy, J. F., Use of immobilised biocatalysts in the processing of cheese whey. International Journal of Biological Macromolecules In Press, Corrected Proof.
13.Alberts, J. F.; Gelderblom, W. C. A.; Botha, A.; van Zyl, W. H., Degradation of aflatoxin B1 by fungal laccase enzymes. International Journal of Food Microbiology 2009, 135, 47-52.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mee



Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 12:53, 25 Paź 2009    Temat postu:

mam pytanie do starosty grupy 7. czy Ty już przydzielałaś te tematy jakoś według listy, czy sami mamy wybrać? bo tak w sumie nic nie wiadomo, a trzeba się trochę rozejrzeć za materiałami...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Wto 9:30, 27 Paź 2009    Temat postu:

Przez cały czas, odkąd wypisałam tematy na forum, nikt do mnie nie przyszedł i nie powiedział, że chce konkretny temat. Skoro wam jest to obojętne, to ja przydzielam tematy wg. listy. Ta kolejność obowiązuje przy omawianiu streszczeń.

1. Grala, Jarzębska: Aachary, A. A.; Prapulla, S. G., Value addition to spent osmotic sugar solution (SOS) by enzymatic conversion to fructooligosaccharides (FOS), a low calorie prebiotic. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 284-288.

2. Marchewa, Folusiewicz: Liu, W.; Liu, J.; Liu, C.; Zhong, Y.; Liu, W.; Wan, J., Activation and conformational changes of mushroom polyphenoloxidase by high pressure microfluidization treatment. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2009, 10, 142-147.

3. Drobińska, Dmitruk: Nishiwaki, T.; Asano, S.; Ohyama, T., Properties and substrate specificities of proteolytic enzymes from the edible basidiomycete Grifola frondosa. Journal of Bioscience and Bioengineering 2009, 107, 605-609.

4. Bielak, Kodym: Sheih, I. C.; Wu, T.-K.; Fang, T. J., Antioxidant properties of a new antioxidative peptide from algae protein waste hydrolysate in different oxidation systems. Bioresource Technology 2009, 100, 3419-3425.

5. Bojarowska, Alejster: Gastón, J. A. R.; Szerman, N.; Costa, H.; Krymkiewicz, N.; Ferrarotti, S. A., Cyclodextrin glycosyltransferase from Bacillus circulans DF 9R: Activity and kinetic studies. Enzyme and Microbial Technology 2009, 45, 36-41.

6. Koneszko, Kosińska: Ferreira, S.; Duarte, A. P.; Ribeiro, M. H. L.; Queiroz, J. A.; Domingues, F. C., Response surface optimization of enzymatic hydrolysis of Cistus ladanifer and Cytisus striatus for bioethanol production. Biochemical Engineering Journal 2009, 45, 192-200.

7. Łempicki, Lenard: Tian, B.; Xie, B.; Shi, J.; Wu, J.; Cai, Y.; Xu, T.; Xue, S.; Deng, Q., Physicochemical changes of oat seeds during germination. Food Chemistry In Press, Corrected Proof.

8. Mroczkowska, Owsianka: Ajila, C. M.; Prasada Rao, U. J. S., Purification and characterization of black gram (Vigna mungo) husk peroxidase. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 2009, 60, 36-44.

9. Rostkowska, Pyszka, Rakowska: Katsaros, G. I.; Katapodis, P.; Taoukis, P. S., Modeling the effect of temperature and high hydrostatic pressure on the proteolytic activity of kiwi fruit juice. Journal of Food Engineering 2009, 94, 40-45.

10. Żurawska, Jocz: Djabali, D.; Belhaneche, N.; Nadjemi, B.; Dulong, V.; Picton, L., Relationship between potato starch isolation methods and kinetic parameters of hydrolysis by free and immobilised [alpha]-amylase on alginate (from Laminaria digitata algae). Journal of Food Composition and Analysis 2009, 22, 563-570.

11. Gut, Kucińska: Arcan, I.; Yemenicioglu, A., Effects of controlled pepsin hydrolysis on antioxidant potential and fractional changes of chickpea proteins. Food Research International In Press, Corrected Proof.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Wto 9:32, 27 Paź 2009    Temat postu:

Jeśli chodzi o 3-osobowy zespół, lepiej dowiedzcie się od pana Adamczaka, czy jest taka możliwość, żeby robić tę recenzję w 3 osoby.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kaamos
mlekołak


Dołączył: 01 Lis 2009
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 0:14, 02 Lis 2009    Temat postu:

Odnośnie recenzji chciałbym dowiedzieć się jak mogę do nich dotrzeć. Oczywiście już przegooglałem tytuł i niewiele wynikło z tych poszukiwań. Wydawcą naszego czasopisma jest Elsevier.
Ma nawet bardzo rozbudowaną stronę w internecie (pomijam fakt, że jest całkiem po angielskiemu...).

Udało mi się dotrzeć do abstraktu, a nawet feralnego artykułu, tylko zanim go będę mógł zapisać na HDD muszę uiścić opłatę na rzecz ww. wydawnictwa. Ani mi się śni Wink. A jak pomyśleć, że trzeba by zamówić chociaż część artykułów z bibliografii rzeczonego artykułu (zabawną i przerażającą jednocześnie kwestią jest to, jak zapewne większość już zauważyła, że bibliografia zwykle zajmuje połowę lub nie wiele mniej całego artykułu). Wie ktoś jak można zaopatrzyć się legalnie i całkowicie za free w te artykuły? W bibliotece?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kaamos dnia Pon 0:18, 02 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zerzi
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 1:13, 02 Lis 2009    Temat postu:

Wszystko jest w bibliotece tam trzeba isc do działu inforamcji naukowej i tam pomagaja znalesc za free

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xyz
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 22:25, 01 Sty 2010    Temat postu:

te recenzje to trzeba na maila mu wyslac czy wydrukowac??
i jak to ma wygladac?? jakis tytul albo co ma byc??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dżasta
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 21:06, 02 Sty 2010    Temat postu:

Recenzje trzeba wydrukować i dostarczyć starostom grup, a Oni dr Adamczakowi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin