Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Żywienie Człowieka / Tech. Żyw. - Technologia Mleczarska -> Pytania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gryzmol
NÓŻ:D


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 20:46, 27 Paź 2009    Temat postu: Pytania

Pisze od razu pytania jakie miałem bo jutro to już pozapominam.

Ćwiczenie II (Termiczne utrwalanie mleka)
- rodzaje pasteryzacji (z czasem i temperaturą)
-Jakiej pasteryzacji poddać mleko przeznaczone do produkcji serów.


Ćwiczenie III (Biologiczne utrwalanie mleka i wyrób masła)
-Metoda NIZO
-Produkcja kefiru (jaka fermentacja jakie mikroorganizmy)
-biologiczne dojrzewanie śmietanki
-zalety fermentacyjnych produktów mlecznych
-różnica miedzy jogurtem a kefirem


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gryzmol dnia Wto 20:46, 27 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alicja
mlekołak


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 21:31, 27 Paź 2009    Temat postu:

Cw I (ocena mleka surowego...jakoś tak Smile
- Mleko mastitisowe...co to jest, jaki ma sklad, jakie wady, jakie próby do wykrywania...wszystko na ten temat
- jak powinno sie przechowywac mleko, jakie temp, jak długo można je trzymać itp.
- oznaczanie właściwości technologicznych mleka (próby alkoholowa itp)
- próba fermentacyjna


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szajbosia
NÓŻ:D


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 7:30, 28 Paź 2009    Temat postu:

ćwiczenie II
-pasteryzacja (co to jest,rodzaje opisać)
-produkcja mleka UHT (sterylizacji parametry, ocena jakości...)
-produkcja proszku mlecznego
-rodzaje sterylizacji


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelina
mlekołak


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 18:41, 28 Paź 2009    Temat postu:

cw I
sklad mleka - jego fazy - mleko jako uklad dyspersyjny (czy cos takiego)
rodzaje bialka wystepujace w mleku
koagulacja
proby na wykrywanie antybiotykow, na chorobe wymion
przyklady bakterii wystepujacych naturalnie w mleku, substancji czy bakterii hamujacych rozwoj zlych bakterii
proba alkoholowa, proba fermentacyjna

w kazdym badz razie wyobraznia jej zaszalala bo bylysmy w pierwszym rzucie w zespole...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gryzmol
NÓŻ:D


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 8:09, 30 Paź 2009    Temat postu:

Mógłby ktoś podać pytanie jakie były z ćwiczenia IV (sery) ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ewi
przetwórca mięsa


Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: elbląg


PostWysłany: Pią 13:06, 30 Paź 2009    Temat postu:

Z IV było; opisać nitke technologiczna twarogu( parametry zakwaszania , czym ile no i tak po kolei aż do dojrzewania) , serów holenderskich (edamski) , szwajcarskich ( ementalski), no i tylżyckiego , zasady koagulacji białek mleka ,

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lukrecja
przetwórca mięsa


Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 14:57, 01 Lis 2009    Temat postu:

+ koagulacja kwasowa i enzymatyczna, w ktorym miejscu przerywane są wiazania w kappa kazeinie, ile kazeina ma aminokwasow, cos w tym stylu. a do tych serow trzeba znac parametry, np. jaka temp ma woda do podgrzewania, ile czasu sie prasuje, czy jak sie soli.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lukrecja
przetwórca mięsa


Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 18:09, 07 Lis 2009    Temat postu:

Czy moglibyście dopisać pytania jakie zadawał Wam kujawski z 2 ćwiczenia? Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szajbosia
NÓŻ:D


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 10:20, 08 Lis 2009    Temat postu:

z drugiego to pytał jeszcze o rodzaje wyparek i ich budowe i o wirówki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Żywienie Człowieka / Tech. Żyw. - Technologia Mleczarska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin