Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Surowce i materiały w biotechnologii -> Ćwiczenie 1
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hobbes
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Elbląg


PostWysłany: Czw 14:58, 08 Paź 2009    Temat postu: Ćwiczenie 1

Witam,

Może ktoś napisać jakie dała pytania z tego ćwiczenia? Dzięki Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Pią 19:22, 09 Paź 2009    Temat postu:

-co do 1 ćwiczenia to nie wiem ale chyba od wszystkich prawie że oczekiwała wyrecytowania z pamięci dokładnego tematu i celu ćwiczenia.

-co do ćwiczenia 3 to pytała jakie podłoża stosowane w biotechnologii będziemy oceniać pod względem jakości : brzeczka, melasa i serwatka;
wymienić oznaczenia dla nich wykonywane; po tym omówić jak się oznacza zawartość suchej masy (dokładnie) oraz jak oznaczyć zawartość ekstraktu w brzeczce( metoda piknometryczna i areometryczna + omówić) to chyba wszystkie pytania jakie nam zadała z przygotowania Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Pią 19:23, 09 Paź 2009    Temat postu:

Pani doktor Kasia (nie wiem jak nazwisko) pytała nas tylko i wyłącznie o wykonanie ćwiczenia. Na zasadzie: "Pojemność buforowa. Jak wykona pani pomiar?" Oczywiście wystarczy znać co po kolei się robi, dokładnych objętości i molowości nie trzeba. Ocenia spoko, nietrudno o piątkę. O ile dobrze się orientuję doktor Wiśniewska pyta tylko z ćw. 2. Aha nas było 5, a pomiarów w sumie trzy rodzaje, nie wymyślała nowych pytań, tyko dwie osoby pytała o to samo.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klaudi_a
przetwórca mięsa


Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 20:44, 10 Paź 2009    Temat postu:

o co pytała z ćwiczenia 2?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hobbes
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Elbląg


PostWysłany: Wto 13:59, 13 Paź 2009    Temat postu:

Pytania z teorii:

1. Wpływ lepkości na pożywki w bio-tech
2. Po co właściwości buforujące w podłożu.
3. Wartości charakteryzujące emulację.

Mniej więcej to było Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miecho
NÓŻ:D


Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 17:12, 13 Paź 2009    Temat postu:

2 to co wpływa na właściwości buforujące pożywek Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aralka4
mlekołak


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 23:07, 25 Paź 2009    Temat postu:

może ktoś wie jak lepkość wpływa na pożywki w biotechnologii??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
88ania8812
przetwórca mięsa


Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 20:52, 04 Lis 2009    Temat postu:

temat i cel cwiczenia. sklad pożewek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Śro 21:37, 04 Lis 2009    Temat postu:

może coś z koła, bo pytania się podobno powtarzają...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madzikb19
NÓŻ:D


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 17:15, 10 Lis 2009    Temat postu:

1. jakie składniki podłoża wpływają na pojemność buforową?
2. od czego zależy zdolność emulgowania pożywki?
3. czy gęstość podłoża jest ważna?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Pią 17:16, 20 Lis 2009    Temat postu:

co do koła to pytania takie jak powyżej.

co do sprawozdania- co to jest ten gramorównoważnik, bo pani dr.Wiśniewska powiedziała, że w większości sprawozdań są pisane bzdury na ten temat i może kogoś oświeciła jak to policzyć i co wpisać w tym wzorze??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xyz
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 18:15, 21 Lis 2009    Temat postu:

moglby ktos napisac zagadnienia jakie podawala do cw 1??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Słoneczko666
NÓŻ:D


Dołączył: 15 Gru 2008
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 20:00, 21 Lis 2009    Temat postu:

Buforowość podłoża, pojemność buforowa, emulgatory, zdolność buforowania, stabilność emulsji,wpływ emulsji na cechy i trwałość podłoża, substancje zwiększające wzrost lepkości podłoża, struktura białka i jego właściwości.

Coś takiego mam zapisane Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xyz
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 14:49, 22 Lis 2009    Temat postu:

Dzieki Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hobbes
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Elbląg


PostWysłany: Wto 21:22, 24 Lis 2009    Temat postu:

Może, ktoś jeszcze pamięta pytania z teorii do tego ćwiczenia?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Hobbes dnia Wto 21:24, 24 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Surowce i materiały w biotechnologii Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin